Kosttilskudd og alt du lurer på

Har du spørsmål om kosttilskudd? Her finner du svar.

Utvalget av kosttilskudd i dagligvarebutikker, helsekostforretninger og apotek er stort – og det er ikke alltid like lett å finne det som passer for deg. Kanskje lurer du også på hva kosttilskudd er, helt generelt?

Les her og finn svar – eller send inn spørsmål om andre ting du lurer på når det gjelder kosttilskudd.

Kosttilskudd - ofte stilte sporsmal.jpg

Hva er kosttilskudd, og trenger jeg dem egentlig?

I utgangspunktet trenger du ikke kosttilskudd så lenge du har et sunt og variert kosthold, fordi du da får alle næringsstoffene du trenger for normal utvikling og god helse gjennom maten du spiser. Myndighetene har utviklet vitenskapelig baserte kostråd som oppdateres med jevne mellomrom, der du får en god pekepinn hva som definerer et sunt og variert kosthold. Les mer om kostrådene her.
Så kan det av ulike årsaker – som livsstil, sykdom eller andre forhold – være vanskelig å følge kostrådene til punkt og prikke. Da kan kosttilskudd være et supplement til kostholdet ditt. Men husk, kosttilskudd skal aldri erstatte et godt kosthold.
Kosttilskudd er per definisjon fra Mattilsynet næringsmidler som er «beregnet til å supplere kosten». De skal være «konsentrerte kilder av vitaminer og mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt». Kosttilskudd skal omsettes i ferdigpakket og dosert form, og er beregnet til å inntas i små oppmålte mengder.
I Norge har vi et generelt underskudd på vitamin D i kroppen, særlig i vinterhalvåret – og spedbarn som ammes, bør få D-vitamindråper fra de er én uke gamle og gjennom det første leveåret. Eldre som er lite ute i dagslys i sommerhalvåret, trenger ofte også ekstra tilskudd av vitamin D.
Kvinner som er eller vil bli gravide, trenger B-vitaminet folat – og for noen kan et folattilskudd være et greit tillegg til maten.
Personer som har vært hos legen og fått påvist at de mangler et næringsstoff (jern, for eksempel), kan ha behov for kosttilskudd av det aktuelle næringsstoffet.
For enkelte med matallergi, kan kosttilskudd bidra til å balansere inntaket av næringsstoff. En person som ikke spiser meieriprodukter, for eksempel, får trolig ikke i seg nok kalsium og jod, og bør ta dette som tilskudd.

Kan jeg bli i bedre form eller få bedre helse av kosttilskudd (alene)?

Kosttilskudd alene gir deg ikke bedre form eller bedre helse. God helse avhenger av flere forhold. Et sunt og variert kosthold, daglig fysisk aktivitet, nok søvn og mentalt velvære er viktige bestanddeler i god helse. Genetikken spiller også en rolle for hvordan helsen din utvikler seg.
I noen faser av livet kan kosttilskudd være viktige supplement til kostholdet ditt, når det ikke er tilstrekkelig til at du får i deg de vitaminene og mineralene du trenger. Men kosttilskudd skal aldri erstatte et sunt og variert kosthold.

Vær også klar over at det er en risiko, særlig ved bruk av flere ulike tilskudd, for overdosering på enkelte næringsstoffer, som kan ha skadelig effekt.

Er proteinpulver kosttilskudd?

Ut fra Mattilsynets definisjon av kosttilskudd, er ikke proteinpulver kosttilskudd.
Grunnen til det er at proteinpulver inneholder energi, altså kalorier – og betegnelsen «kosttilskudd» skal ikke brukes om produkter som har en «vesentlig energikilde». Typiske produkter med mye energi er måltidserstattere for vektkontroll, såkalte energidrikker og sportsprodukter som f.eks. geler, proteinpulver, «barer» m.v.

Må jeg ta kosttilskudd hele året/hele livet for at de skal ha noen effekt?

Dette spørsmålet er det ikke et enkelt ja- eller nei-svar på.
Først av alt er det viktig å være klar over at myndighetene har definert anbefalte døgndoser for ulike næringsstoffer – og grenser for maksimalt inntak. Grensene for maksimalt inntak angir den maksimale mengden av et næringsstoff fra alle kilder, både kostholdet, kosttilskudd og eventuelle andre kilder, som trygt kan inntas daglig over en lang periode.
Hvis du tar en titt på etiketten på boksen eller pakken med vitaminer og/eller mineraler, vil du se hvor stor andel av anbefalt døgndose én tablett, kapsel eller definert mengde av tilskuddet inneholder. En tablett med B-vitaminer, for eksempel, vil ofte inneholde 100 prosent av anbefalt døgndose – og da vil kroppen få det den trenger av B-vitaminer gjennom den ene tabletten. Men hvis du gjennom det du spiser også får dekket det du trenger av B-vitaminer den dagen, risikerer du å få i deg dobbel dose. For vannløselige vitaminer som B og C, er det ikke så farlig om du noen ganger får i deg for mye. Overskuddet skilles nemlig ut av kroppen gjennom urinen.
Men, for fettløselige vitaminer som A, D, K og E, er risikoen for overdosering større. Fettløselige vitaminer lagres nemlig i kroppen – og har du altfor høye doser av for eksempel vitamin D over tid, kan det føre til hyperkalsemi (for høy konsentrasjon av kalsium i blodet). Det er likevel sjelden at kroppen «forgiftes» av for mye vitaminer.
Så er det fortsatt slik at det er sammensetningen av kostholdet ditt livet gjennom som avgjør effekten på helsen din. Et sunt og variert kosthold er det viktigste for god helse. Et kosttilskudd kan være et supplement hvis det er næringsstoffer du ikke klarer å få i deg gjennom maten – og da vil tilskuddet «virke» sammen med kostholdet ditt. Effekten styres derfor også av kombinasjonen kosthold og kosttilskudd.

Det er så mange ulike kosttilskudd på markedet – hvordan vet jeg hva jeg skal stole på?

Begynne med å lese på etiketten – der får du mange svar.
Først og fremst så skal alle kosttilskudd som selges i norske dagligvarebutikker, helsekostforretninger og apotek alltid være merket med "kosttilskudd". Deretter skal det stå på etiketten hva slags næringsstoffer produktet inneholder og hva slags ernæringsmessig eller fysiologisk virkning stoffene gir. Det skal også stå hvor mye av disse ingrediensene produktet inneholder pr døgndose.
Hvis du ser et kosttilskudd som lover kraftig og rask effekt – styr unna. Kosttilskudd er ikke legemidler, og det er ikke lov for produsentene å påstå at produktene lindrer, helbreder eller forebygger sykdom.
Husk også at uttrykket «naturlig» ikke alltid er ensbetydende med «sikkert». Det er heller ingen garanti for at produkter som ikke kan hjelpe deg, ikke kan skade deg. Vær særlig oppmerksom på dette hvis du leter etter kosttilskudd på internett – vær kritisk til hvilke nettsider du bruker.
Har du en sykdom, bruker medisiner eller skal gjennom en operasjon, må du spørre legen din før du begynner å ta kosttilskuddet. Enkelte kosttilskudd kan forverre sykdommen eller være uheldig å ta sammen med medisinene.

Hvem anbefales å ta kosttilskudd? Og er det noen som anbefales, evt. frarådes å ta det?

En frisk person som har et sunt og variert kosthold, trenger ikke kosttilskudd.

Dersom det viser seg at en person mangler visse næringsstoffer i kroppen – noe som vil kunne påvises gjennom undersøkelse og blodprøve hos legen – kan legen anbefale tilskudd i en periode for å få det eller de aktuelle næringsstoffene på rett nivå igjen. Dette skjer da i samråd med lege.

I noen situasjoner kan det å ta kosttilskudd utgjøre en risiko for helsen din. Det gjelder særlig hvis du:
- kombinerer enkelte kosttilskudd
- bruker kosttilskudd sammen med medisiner
- bruker kosttilskudd i stedet for medisiner
- overdoserer med et kosttilskudd
Noen kosttilskudd kan også ha uønskede effekter før, under og etter operasjoner. Det er derfor viktig å spørre legen om du kan ta kosttilskuddet dersom du tar medisiner eller skal gjennomgå en operasjon.

Hva slags vitaminer er i multivitamintablettene? Trenger jeg da å ta andre kosttilskudd?

Multivitamintabletter er et kosttilskudd som er satt sammen av de mest essensielle vitaminene og mineralene, altså A, D, E, K, C og de fleste B-vitaminene samt mineraler som magnesium, jern, sink, kobber, selen og jod. Mengden av de ulike næringsstoffene tilsvarer mellom 30 og 200 prosent av anbefalt døgndose, slik at én tablett skal være en enkel måte å få i deg det meste av det du trenger i løpet av en dag – hvis kostholdet ditt alene ikke er tilstrekkelig for å dekke behovet.
Tar du multivitamintabletter, trenger du i utgangspunktet ikke andre kosttilskudd – men det kan gjerne tas i kombinasjon med omega 3, fettsyrer som bidrar til å opprettholde normal funksjon for både hjerne og hjerte, i tillegg til å ha en gunstig effekt på immunsystemet.

 


Kilder:

Helsedirektoratet.no

Mattilsynet.no

Helsenorge.no

Matportalen.no

Relis.no

Store norske leksikon

Store norske leksikon

Relaterte artikler