Spis deg friskere

Det du spiser, påvirker helsen din – på godt og vondt.

Du har sikkert hørt det før: At du skal spise mye grønnsaker, frukt og bær. At du må passe på at du får i deg grove kornprodukter og fisk, og at du skal unngå for mye bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Men visste du at et sunt og variert kosthold også bidrar til at immunforsvaret ditt fungerer optimalt? At «riktig» mat kan bidra til å holde deg frisk?

Artikkelbilde_spis-deg-friskere.jpg

Immunsystemet er kroppens eget finurlige forsvarssystem. Det består av flere organer og mange ulike typer immunceller og -stoffer. Immunsystemets hovedoppgave er å beskytte kroppen mot uønskede «inntrengere», som bakterier, virus, sopp og infeksjoner.

For at immunforsvaret skal fungere effektivt, trenger det en viss mengde næringsstoffer. Som vitaminene A, C, D og E. I tillegg spiller mineraler, som sink, en rolle for immunsystemet. Det gjør også flerumettede omega-3-fettsyrer. Har du et balansert og sunt kosthold, får du normalt i deg det du trenger av alle disse næringsstoffene – og immunforsvaret kan gjøre jobben sin.

Artikkelbilde-spis-deg-friskere.jpg

Noen tips:

Vitamin A finner du i lever (særlig kylling, svin og torsk), margarin og smør, gulrøtter og søtpoteter, for å nevne noe.

Gode kilder til C-vitamin er kiwi, appelsin og nyper.

D-vitamin finnes naturlig i fet fisk, torskelever og egg. Enkelte meieriprodukter er også beriket med vitamin D.

Matoljer er en naturlig kilde til E-vitamin.

I Matvaretabellen kan du sjekke hvilke næringsstoffer som finnes i ulike matvarer og kosttilskudd.

 

Så er det kanskje ikke alltid like lett å følge kostrådene fra myndighetene. Det kan være mange grunner til det – som livsstil, allergi og/eller intoleranse og sykdom. Uansett årsak kan resultatet fort bli at du vil trenge litt ekstra hjelp for å få balansert kostholdet ditt. Da kan kosttilskudd være en mulig løsning. Kosttilskudd som er til salgs i dagligvare og helsekost er konsentrerte kilder av ulike vitaminer og mineraler, som du kan ta i små mengder.

Her gjelder, som ellers i livet, å oppnå en god balanse. Får du i deg for mye av enkelte næringsstoffer over tid, som for eksempel jern eller vitamin A, kan det få en negativ effekt for helsen din. Likevel, ved et normalt sunt kosthold er risikoen svært liten for «overdosering». Tar du kosttilskudd, les nøye gjennom innholdsfortegnelsen for å se hvor stor andel av dagsbehovet du får dekket med det aktuelle tilskuddet. Og husk: kosttilskudd skal aldri erstatte kosten, kun supplere.

Et lite poeng til slutt: Vi som bor i Norge mangler generelt D-vitamin. Sola er en viktig kilde til dette vitaminet, men om vinteren er den ikke sterk nok til at huden vår klarer å produsere nok D-vitamin. Da kan et D-vitamin-tilskudd bidra til vi får i oss det vi trenger for å holde skjelettet sterkt og immunforsvaret i vater.

 


Kilder:

helsedirektoratet.no

mattilsynet.no

lommelegen.no

nhi.no

lommelegen.no

matvaretabellen.no

Relaterte artikler