Se lyset komme!

Våren. Tiden da naturen våkner til liv og dagene blir merkbart lengre. Da er det lett å samle overskudd i hverdagen.

Den livgivende sola og dagslyset overtar showet om våren – allerede fra 20. mars er dagene lengre enn nettene på våre breddegrader. Det er godt å tenke på etter en lang og mørk vinter.

Kom deg ut

Trenger du litt ekstra overskudd i hverdagen, start med en tur ut. Det gjør godt for både sjel og sinn å få frisk luft, se vårblomstene fargelegge hager og skogbunn, høre fuglekvitter og kjenne solstrålene varme.

Fra mars/april er endelig sollyset sterkt nok til at huden din produserer vitamin D, som er viktig for en sunn og sterk bein- og tannhelse. D-vitaminer bidrar i tillegg til å aktivere immunforsvaret. Som alltid er måtehold det optimale, så ikke overdriv tiden ute i sola. Noen minutter uten solkrem er tilstrekkelig.

Artikkelinngang_Overskudd-i-hverdagen.jpg

Spis deg energisk

God mat gir god energi – og nå kan du skape masse overskudd på kjøkkenet med gode, norske råvarer. Takket være drivhuset, har vi tilgang på en rekke lokalproduserte råvarer som sprø salat, fast agurk, skarp reddik og saftige tomater også gjennom senvinteren og tidlig vår.

Det beste med våren er imidlertid at da starter sesongen for utedyrking. Allerede i mai kan du glede deg til å sette tennene i deilig grønn asparges, dyrket på norske jorder. Asparges er rik på kostfiber og vitamin K, i tillegg til at den inneholder B-vitaminet folat og jern.

Nå kommer også de første norske blomkålene, hodekålen og ikke minst: sommerkålen. Alle er rike på kostfiber, vitamin C og K. Den friske sommerkålen inneholder i tillegg folat – noe du også finner i spinat, som dukker opp i butikkene utover våren. Supergrønnsaken spinat er full av kostfiber, vitamin A (betakaroten), folat, vitamin C, vitamin K og kalium. Du får også vitamin E, B6, kobber og magnesium gjennom å spise spinat.

Tid for utetrening

Når snøen forsvinner, gresset begynner å gro og temperaturen gradvis stiger, er det helt topp å trene ute. Alene eller sammen med andre, i skog og mark eller i en park eller på et idrettsanlegg – her er mulighetene mange.

Noen tips til en vellykket uteøkt er å ha gode sko med riktig støtte og demping for aktiviteten du skal gjennomføre – og klær som er behagelige og pustende. Ha heller flere tynne lag med plagg som lett kan tas av etter hver som du blir varm – og som du kan ta på deg igjen før du blir kald. Ikke glemt vannflaska, det er viktig å fylle på med væske underveis i treningen.

Bruk terrenget rundt deg – en bakke er super for intervall- og kondisjonstrening. En benk er perfekt til en rekke styrkeøvelser, som ett-beins utfall og knebøy, armhevinger, opptrekk, triceps-dips osv.

 


Kilder:

d-vitaminmangel.no

bamastorkjokken.no

helsenorge.no

trening.no

Relaterte artikler