Kom i gang med treningen

Vanskelig å få kroppen i gang? Fortvil ikke, det finnes råd.

Hverdagen er travel og mange sliter med å finne plass til trening innimellom alt annet som livet består av, enten det er jobb, studier, familie, venner, reise eller annet. Og noen ganger frister sofaen mer enn en styrkeøkt.

Samtidig vet du jo at kroppen din er skapt for bevegelse – og det mangler ikke på positive effekter av trening: Du får mer overskudd og energi, du sover bedre, hjernen din presterer bedre, du har det bedre rent psykisk og sist, men ikke minst: fysisk aktivitet forebygger sykdom.

Så var det å komme i gang, da. Her får du noen tips til hvordan trening kan bli en helt naturlig og etter hvert uunnværlig del av hverdagen din. Lykke til!

Artikkelbilde-Kom i gang med treningen.jpg

Start i det små

Husk at alt er bedre enn ingenting. En sju minutters økt er bedre enn ingen økt – og det finnes en rekke apper som gir deg effektive og gode økter på nettopp sju minutter (7 minute workout).

Snik inn mosjon i hverdagen:

Ta trapp i stedet for heis, sykle eller gå til jobb, hopp av bussen eller banen én eller to stasjoner tidligere, ta knebøy mens du pusser tennene, eller stå i planken mens du hører på radio eller podcast. La bilen stå når du skal handle og bruk handleposene til litt styrketrening på vei hjem.

Legg en plan

Når du er klar til å gå fra trim til trening, start med å lage en plan. Spør deg selv hva du ønsker å oppnå og vær konkret på målet (bli kvitt en vond rygg, orke å gå fjelltur til sommeren osv.). Finn ut hva slags aktivitet som passer deg. Liker du å trene utendørs eller inne på et senter? Alene eller med andre? Apparater og manualer eller gruppetimer i sal?

Prøv gjerne ut litt forskjellig, men pass på at du får en god kombinasjon av styrke- og kondisjonsøvelser. Er du helt fersk i treningsgamet, kan det være vel investerte penger å ta en time med en personlig trener, en PT. PT-en kan sette opp et treningsprogram som passer for akkurat deg.

Ja, det gjør (litt) vondt

Vær forberedt på at det i starten kan være både tøft, tungt og til og med litt vondt å trene. Det er helt normalt. Hvis du «aldri» har trent, er det jo naturlig at kroppen protesterer. De fleste opplever å bli støle en dag eller to etter trening, og selv om det verker litt, så vit at du da har brukt muskler du vanligvis ikke bruker. Bra jobba!

En typisk nybegynnerfeil er å bli overivrig og gape over for mye. Januar er måneden da «alle» kjører på, gjerne med tre til fem økter i uka. Det varer sjelden lenge. Kroppen din har heller ikke godt av det. Begynn heller med én til to økter – og øk gradvis.
Det fine med å være nybegynner, er at kroppen din veldig raskt får resultater. Det tar ikke mange ukene før du kjenner at du har mer overskudd, du får bedre kondisjon og du kommer til å merke at kroppen begynner å bli fastere i fisken. Men, vær også klar over at den raske formstigningen flater ut etter en stund, det er helt normalt. Da gjelder det ikke å gi opp, men fortsette den gode rutinen. En dag om gangen.

 


Kilder:

helsenorge.no - hva fysisk aktivitet gjør med kroppen

helsenorge.no - treningsprogram

helsenorge.no - høyest mulig energiforbruk

helsenorge.no - hvordan bli mer aktiv

trening.no

Relaterte artikler