Små kropper og små mager, men med et stort behov for jevnlig påfyll av energi og næringsstoffer. De første leveårene er preget av rask vekst og utvikling – og barna trenger næringstett mat, altså mat med høyt innhold av vitaminer og mineraler. Såkalt tomme kalorier (mat med mye energi, men lite vitaminer og mineraler) bør definitivt unngås.
Men, så er det noen ganger slik at barn også har en sterk motvilje mot å spise grønnsaker, fisk, frukt, grove kornprodukter og andre matvarer som vi foreldre vet er bra for veksten. Og i en travel hverdag kan det være krevende å få kostholdskabalen til å gå opp. Heldigvis er det hjelp å få.
På nettsiden til HelseNorge finner du en rekke konkrete tips og råd til et godt sammensatt kosthold for barnet ditt, for alle aldersgrupper. Kort oppsummert er det ganske enkelt: Alle barn over to år kan følge myndighetenes kostråd, som du finner her.
Det betyr at barn bør ha fire hovedmåltider om dagen (frokost, lunsj, middag og kveldsmat) – gjerne supplert med ett til to mellommåltider. Opplever du at barnet ditt ikke vil spise det du serverer, så husk på følgende:
- Det kan ta tid å lære barn å like (ny) mat. Ikke gi opp, men fortsett å servere maten – det øker muligheten for at poden blir vant til og etter hvert setter pris på smaken og konsistensen.
- Varier mellom ulike matvarer. Det viser seg at barn som tidlig venner seg til å spise mat med ulik smak og ulik konsistens, blir mindre kresne senere.
- La barnet ditt selv bestemme hvor mye hun/han vil spise. Ditt ansvar er å servere riktig mat, og passe på at hun/han er sulten når maten serveres.
- Nekter barnet å spise maten du serverer? De har som regel ikke vondt av å vente til neste måltid – og da er gjerne appetitten bedre også.
- La barnet være med på matlagingen.
- Gjør det til en god vane med frukt og grønt til alle måltider. Skjær dem opp i passende biter, da er de lettere å spise.Så var det spørsmålet om kosttilskudd. Et barn som har et sunt og variert kosthold, trenger ikke kosttilskudd – med unntak av vitamin D. Myndighetene anbefaler at spedbarn som ammes, får D-vitamindråper fra de er én uke gamle og gjennom det første leveåret. Spedbarn som får morsmelkerstatning, trenger ikke ekstra D-vitamin.
Er du bekymret for at barnet ditt ikke får i seg nok næringsstoffer, hør med helsestasjonen eller legen. Det finnes kosttilskudd på markedet som er tiltenkt barn – som vitaminbjørner og vitaminstjerner. Disse inneholder relativt små mengder med næringsstoffer, og kan dermed fungere som et supplement til det øvrige kostholdet – kanskje som en liten premie i matpakka eller etter en fysisk aktivitet.
Men, husk: De verken kan eller skal erstatte mat.
Kilder: