Gi rom for det gode

Vinteren. I den mørkeste årstiden handler det om å skaffe seg overskudd så enkelt som mulig.

Når mørketiden henger over oss, enten vi bor i nord eller i sør, er det lett å glemme at lyset kommer tilbake. Men det gjør det, og fortere enn vi kanskje tror. Det er nemlig midtvinters, 21. desember, at sola snur.

Er du blant dem som liker lange og lyse dager bedre enn mørke og korte, så kan det være godt å tenke på at etter 21. desember blir altså hver eneste dag bittelitt lengre. Holder det ikke med tanken, så kan en lyslampe som gir kunstig dagslys være til god hjelp i den mørkeste tiden. Faktisk brukes lyslamper til å behandle mennesker som lider av vinterdepresjon. 30 minutter daglig i to uker har vist seg å ha god effekt.

Overskudd-i-hverdagen.jpg

Kom deg ut

Selv om været ikke alltid er det beste om vinteren, er det viktig for både kropp og sjel å få litt frisk luft hver dag. Utnytt det som er av dagslys og gå deg en tur midt på dagen.

Kroppen trenger å være i aktivitet – hele året. Hvis vinteren kommer med både snø og is, er det en gyllen anledning til å gå på ski og skøyter, eller ake. Både ski og skøyter bidrar til kondisjon og utholdenhet, balanse og koordinasjon. Pluss at det styrker muskulaturen i særlig bein, men også armer. Aking bidrar også til bedre kondis, i alle fall om du løper opp bakken igjen. Gøy er det også.

Innetrening

Frister det ikke å være ute, så finnes det en masse tips til god og effektiv innetrening på nett og i app-jungelen. Mange av treningsprogrammene legger opp til 30 dagers innsats, med varierte øvelser og programmer for hver dag. Kanskje er det akkurat det du trenger nå? Eller er en pulsklokke, en skritteller eller en aktivitetsklokke mer din greie? Mulighetene er uansett mange.

Kroppen din trenger også hvile, og om vinteren kan det være lurt å passe ekstra godt på døgnrytmen din. I mørketiden påvirkes nemlig kroppens produksjon av hormonene melatonin og serotonin, noe som gjør at vi ofte føler oss trøttere på denne tiden av året. En bra døgnrytme med akkurat passe søvn er derfor ekstra viktig nå.

Overskudd i mat

Fylte du fryseren med friske bær i høst, er det på tide å ta fram noe av det nå. Norske råvarer fulle av vitaminer og næringsstoffer, er akkurat det en vinterkropp trenger for å få ekstra energi. I tillegg kan det være lurt med et D-vitamin-tilskudd gjennom vinteren, siden kroppen ikke produserer dette vitaminet selv nå. Kroppen er nemlig avhengig av sommersol for å produsere D-vitamin.

Appelsinen har sin høysesong midt- og senvinters – og er en enkel kilde til C-vitaminer. Hva med å starte dagen med egen, ferskpresset appelsinjuice? Med sin knallgule farge gir appelsinen assosiasjoner til sol og varme, kanskje det du trenger for å drømme deg bort til lysere dager?

 


Kilder:

exeter.ac.uk

hni.no

Helsenorge.no

Relaterte artikler