Nyt øyeblikket!

Sommeren. Med sine lyse kvelder, gode temperaturer og et smakfullt tilfang av kortreist frukt og grønt. Nå er tiden inne for å fylle energilagrene.

De aller fleste av oss kan nyte etterlengtede fridager om sommeren, og det er en gyllen anledning til å ta litt ekstra godt vare på både kropp og sjel. Det trenger ikke å handle om tøffe treningsregimer eller strengt kosthold, men om å gi deg selv det du trenger for at kroppen og hodet får fornyet energi.

Digital pause

Hva vi trenger for å fylle energilagrene, vil variere fra person til person. Men at vi alle – uansett livssituasjon og alder – har godt av en liten elektronisk pause innimellom, er det neppe tvil om. Å ta helt fri fra en masete kalender og en overaktiv mobiltelefon, kan gjøre mentale underverker for oss, og sommerferien passer bra for mange til å iverksette en «digital rens».

Det kan kanskje oppleves både tøft og tungt å legge fra seg mobilen noen timer hver dag, men tenk på hva du får igjen ved å være til stede her og nå, IRL – in real life. Da er det kanskje lettere å ta den digitale pausen.

Artikkelinngang_Overskudd-i-hverdagen.jpg

De små grepene

Det er mange andre grep du også kan ta for å gi deg selv mer overskudd om sommeren. Hva med å sove til du våkner av deg selv i ferien? Sette av tid til å nyte en vakker solnedgang – eller, hvis du befinner deg nord for polarsirkelen, følge hele midnattssolas gang langs horisonten en sommernatt?

Og hva med å tilbringe natten ute, i telt eller hengekøye? Det er omtrent blitt en ny folkesport her til lands, og det er lett å finne gode tips og råd til den som vil sove ute, i både nye bøker og på nett.

Nyt sesongvarene

Selv om den norske sommeren ikke kommer med sol- og varmegaranti, er den alltid full av lys. Sommerdagene er lange og -nettene korte her nord, og det betyr en fantastisk vekstsesong for alt som gror på norske jorder. Det er nå du kan fråtse i ferske, norske bær, frukt og grønnsaker, proppfulle av viktige vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Hva slår vel norske, sødmefylte jordbær, friske bringebær eller saftige moreller? Sprø salater, spenstige agurker og søte tomater? Her er det bare å nyte og kjenne at kroppen tar til seg alt det gode fra sesongens vekster.

Vær aktiv

Sist, men ikke minst: Bruk kroppen aktivt i ferien. Hva med å legge inn en liten treningsøkt som en del av ferierutinen – utendørs? Sammen med familie eller venner? Det er fort gjort – og veldig forståelig – å ville slappe godt av når du endelig har fri. Men om du investerer for eksempel en liten halvtime annenhver morgen/formiddag på litt styrke- og kondisjonstrening, vil du få masse i retur: Mer overskudd, bedre humør og bedre søvn. For ikke å snakke om hvor god den solsenga, sofaen eller stolen føles når du inntar den etter trening.
Nyt sommeren!

 


Kilder:

Forskning.no

Tursøstre.no - overnatte i hengekøye

Tursøstre.no - uteovernatting for nybegynnere

Bamastorkjøkken.no

Helsenorge.no

Relaterte artikler