Omfavn overgangen!

Høsten. Overgangstid – fra sommer til vinter, fra uteliv til inneliv, fra ferietid til hverdag.

Overskudd-i-hverdagen.jpg

Med høsten kommer litt kortere dager, et skarpere drag i lufta og gjerne litt mer vær – uansett hvor i landet du befinner deg. Om du er blant dem som ikke trives helt med høstsesongen, tenk på følgende:

Tid for innhøsting

Det er nå naturen gir oss alle de gode bærene, fruktene og grønnsakene som tåler å forvelles, syltes og lagres utover høsten og vinteren. Et vell av saftige, norske eplesorter henger klar på trærne. I jorden venter poteter, kålrot, jordskokk og andre rotfrukter på å bli høstet. Handler du inn ferske norske råvarer nå, kan du lagre masse energi og næring på glass og i fryser.

Vil du sanke maten selv, er det om høsten du har størst sjanse for å finne smakfull sopp i skogen (husk soppbok og/eller soppkontroll). Om du tar skogsturen i august, kan du være heldig å finne en del bær også – kanskje kommer du over både blåbær og multer? Multesesongen varer flere steder ut september – og da er også tyttebærene på sitt beste.

Naturlig overskudd

Drar du ut på «matauk», får du bonusen av å få frisk luft og fysisk aktivitet i tillegg. Et realt kinderegg, med andre ord.

En ekstra effekt av å komme seg ut om høsten, er at du får nyte synet av naturens fargesprakende farvel før den går i vinterdvale. Tar du bilder av høstløvet mens du er ute, har du noen fargerike minner å plukke fram etter hvert også.

Sosialt inneliv

Når dagene blir kortere og kaldere, er det helt naturlig å tilbringe mer tid innendørs. Prøv å bruke den tiden til noe som gir deg overskudd og energi. For noen kan det være å invitere til middag eller fest, møte venner og familie og skravle over bordet. For andre er det alenetid som gjelder, med nesa i en god bok eller helt uten forstyrrelser av noe slag.

Kanskje er det nå du skal utfordre hjernen og/eller kroppen din og bruke høsten til å lære deg noe nytt? Noe du har drømt om, men ikke helt hatt tid eller rom for? Om du ikke får startet nå, så kan du iallfall tillate deg å tenke tanken – og la ting modnes etter hvert. Det viktigste er at du gjør noe som er bra for deg.

 


Kilder:

Bamastorkjøkken.no

Soppkontroll.no

Relaterte artikler