Vitaminer og mineraler bidrar til god helse – og normalt får du i deg det du trenger gjennom et sunt og variert kosthold. Noen næringsstoffer er viktigere enn andre i visse faser av livet. I oversikten under her får du svar på hva vitaminer og mineraler gjør for deg – og noen tips til matvarer som inneholder dem.
Vitamin A
- Spesielt viktig for synet ditt, vekst og beindannelse i kroppen. Det inngår i omsetningen av jern i kroppen, spiller en rolle i celledelingsprosessen og bidrar til normal reproduksjonsevne hos kvinner og menn samt fosterutvikling. Det har også en gunstig effekt på immunsystemet.
- Finnes naturlig i lever, melkeprodukter, egg og fet fisk. Får du i deg nok beta-karoten (fra spinat, gulrøtter og andre fargesterke grønnsaker), produserer kroppen din A-vitamin selv.
- Er fettløselig, og finnes i fettholdig mat. Det spesielle med fettløselige vitaminer, er at et eventuelt overskudd lagres i kroppen.
Vitamin B
- B-vitamin er egentlig åtte vitaminer i ett, og de har litt ulik funksjon. De er viktige for hud og hår, de kan bidra til å opprettholde normalt syn, de har en funksjon i immunsystemet i tillegg til å redusere trøtthet og utmattelse.
- Folat er et B-vitamin, og anbefales til gravide, fordi det er viktig for fosterets utvikling.
- Finnes i kjøtt, fisk, skalldyr, egg og meieriprodukter. I tillegg inneholder frukt, grønnsaker, belgfrukter og korn enkelte B-vitaminer.
- Er vannløselig, dvs at kroppen kvitter seg med de vitaminmengdene den ikke trenger gjennom urinen.
Vitamin C
- Nødvendig for å danne kollagen, og viktig for å øke opptaket av jern i tarmen. Er også en antioksidant, og nødvendig for immunforsvaret.
- Finnes naturlig i sitrusfrukt, nyper, rød paprika og kålrot.
- Er vannløselig, dermed skiller kroppen ut eventuelt overskudd av vitaminet.
Vitamin D
- Et sterkt skjelett er avhengig av vitamin D, fordi det bidrar til opptak av kalsium og dermed til beinhelsen.
- Mangel på D-vitamin kan hos barn føre til sykdommen rakitt, mens eldre som ikke får i seg nok D-vitamin, risikerer beinskjørhet. Immunsystemet nyter også godt av vitamin D.
- Fiskelever er en god kilde til vitamin D, men du finner det også i fet fisk, sjømat, egg – og soltørket sopp. I sommerhalvåret produserer huden din vitamin D når du er ute i sola. Om vinteren er imidlertid ikke sola sterk nok – og da er det ekstra viktig å få i seg nok D-vitamin gjennom det du spiser.
- Er fettløselig, dermed kan eventuelt overskudd lagres i kroppen.
Vitamin E
- Antioksidanter er viktig for å holde cellene i kroppen friske og intakte – og vitamin E er en slik antioksidant.
- Vegetabilske oljer (som raps- og solsikkeolje) er gode kilder til vitamin E. Det samme gjelder kornprodukter, egg, grønnsaker, frukt og melkeprodukter.
- Er fettløselig, og eventuelle overskudd lagres i kroppen.
Mineraler
- Kalsium er nødvendig for å opprettholde nervecellenes normale funksjoner, deriblant muskelsammentrekning. Det er også viktig for skjelettet, og finnes i alle celler i kroppen. Melk, yoghurt og ost er rike på kalsium – i tillegg til grønne grønnsaker (som brokkoli) samt bønner og nøtter.
- Magnesium er viktig for skjelett, muskler, nervesystem og energiomsetning i kroppen. Brød og kornvarer inneholder magnesium, men det gjør også grønnsaker, frukt, bær – samt melk og yoghurt.
- Jern frakter oksygen fra lungene og ut i kroppen, og er avgjørende for at kroppen produserer røde blodceller. Finnes i brød og kornprodukter, i tillegg til rødt kjøtt og egg. Kvinner i fruktbar alder, gravide, barn og unge har et relativt stort behov for jern.
- Sink opprettholder friskt hår, negler og hud, og er viktig for synet. Gode kilder til sink er kjøtt, melkeprodukter og fullkorn. I tillegg finner vi sink i belgvekster, nøtter og frø.
- Jod bidrar til kroppens energiomsetning og til utvikling av hjerne og nervesystem hos foster og hos barn. Mange kvinner får i seg for lite jod, som finnes i hvit fisk, meieriprodukter og egg.
Kilder:
Norsk legemiddelhåndbok - vitamin A
Store norske leksikon - vitamin A
Norsk legemiddelhåndbok - vitamin D
Store norske leksikon - antioksidanter